مرغداری بومی

مرغداری بومی یا همان پرورش مرغ محلی از آن دسته مشاغل خانگی است که از درآمد خوبی برخوردار است و کاری بسیار آسان است و دشواری ندارد.
مرغ های محلی ایران نوعی نژاد بسیار مقاوم به شمار می آید که در مقابل بیماری ها٬ گرما و سرما تحمل بالایی دارند و این مزیت باعث می شود که ایجاد صنعت مرغداری بومی برای تولیدکنندگان سود دهی بسیار داشته باشد.

 

 

توجیه اقتصادی پرورش مرغ بومی

برخلاف سالن های صنعتی و پرورش طیور صنعتی پرورش مرغ بومی از بازده اقتصادی بسیار بالایی برخوردار است.
به این علت که مرغداری های صنعتی با نوسانات بسیار بالای قیمت تخم مرغ و همچنین گوشت مرغ در بازار فروش برای مرغداران به صرفه نیست و در طول زمان مرغداران صنعتی چه در پرورش مرغ تخمگذار و چه در پرورش مرغ گوشتی با ضرر های بسیاری رو به رو شدند.
البته همه ی این ها به این معنی نیست که این موضوع برای تمامی مرغداری های صنعتی صدق کند و تنها درصد وقوع آن نسبت به مرغداری بومی بیشتر است.
علاوه بر این مرغداری بومی نیازی به تجهیزات مرغداری ندارد.
هرچند اگر در پرورش به شیوه سنتی و بومی از تجهیزات مدرن استفاده شود سود بیشتری نصیب پرورش دهنده می شود اما می توان از آن صرف نظر کرد و به جای آبخوری نیپل و همچنین دانخوری اتوماتیک از تجهیزات دست ساز استفاده کرد.

نگهداری مرغ به روش سنتی

پرورش و نگهداری مرغ به شیوه سنتی یا همان بومی در مکان های مختلف توسط مرغداران صورت می گیرد که عموما این مرغ ها در ۳ مکان باغچه٬ مراتع و یا باغچه ها نگهداری می شوند.
معمولا در مرغداری بومی به جای رول بستر مرغداری11 از پوشال استفاده می شود که یکی از قدیمی ترین و همچنین شیوه های سنتی پوشش کف مرغداری ها است.
همچنین شایان ذکر است که پرورش مرغ ها در باغچه٬ مراتع و به طور کل محیط باز کار بسیاری دشواری است و نیازمند توجه و نظارت فراوان است به همین منظور شما می توانید از قفس نیز به جهت پرورش مرغ بومی استفاده کنید.

 

نگهداری مرغ به روش سنتی

 

پرورش مرغ بومی تخمگذار در قفس

در بازار فروش تجهیزات مرغداری انواع مختلفی از قفس ها وجود دارد که شما می توانید از آن ها به جهت پرورش مرغ به شیوه سنتی استفاده کنید.
اما پیشرفته ترین نوع قفس ها که به شما در سهولت بخشیدن به فرایند پرورش مرغ کمک می کنند قفس مرغ تخمگذار است.
ظرفیت این قفس ها برای مرغ صنعتی با مرغ بومی بسیار متفاوت است و تعداد کمتری نیز نسبت به طیور صنعتی ظرفیت دارد.
اما استفاده از این قفس ها به جهت پرورش طیور بسیار آسان بوده و قابل کنترل و نظارت است.

معایب پرورش مرغ بومی تخمگذار

همان طور که در ابتدای مقاله نیز ذکر شد مرغ بومی نسبت به مرغ و طیور صنعتی مقاوم تر هستند و در برابر بیماری ها٬ سرما و گرما مقاوت بیشتری دارند به همین دلیل میزان تلفات در مرغداری بومی بیشتر است.
اما با این حال از معایب پرورش مرغ بومی تخمگذار می توان به این نکته اشاره کرد که این مرغ ها همانند مرغداری صنعتی واکسیناسیون نمی شوند و مراقبت و پیشگیری هایی که در سالن های مرغداری انجام می شود در مرغداری بومی صورت نمی گیرد.
علاوه بر این در پرورش به شیوه سنتی مراقبت از تخم مرغ طیور و همچنین کنترل و نظارت بر تغذیه و آب طیور کاری بسیار دشوار است.

 

معایب پرورش مرغ بومی تخمگذار

 

تاسیس مرغداری بومی

در ابتدای تاسیس مرغداری سنتی شما در وهله اول باید به این موضوع توجه داشته باشید که هدفتان از تاسیس این مرغداری چیست و می خواهید در انتها چه نتیجه ای برایتان در پی داشته باشد.
شما نیاز دارید که به این سوال ها پاسخ دهید که آیا هدف از پرورش مرغ بومی کسب درآمد است و یا شما تنها قصد استفاده تخم مرغ و یا گوشت تازه طیور در خانه ی خود دارید و بر این اساس شروع به کار کنید.